Grinder schoonmaken

Geplaatst door

Na langdurig gebruik van je grinder moet je deze zo nu en dan schoonmaken. Cannabis is een plakkerig goedje wat er voor zorgt dat je grinder naar verloop van tijd stroever grind. Dit komt door de hars die in goede cannabis toppen volop aanwezig is. Wanneer je grinder onder de hars zit kan je deze voorzichtig verwijderen met een mesje. De resterende hars kan je verwijderen met schoonmaakmiddel.

Het schoonmaken van metalen grinders.

Grinders gemaakt van alluminium en andere metalen zijn duurzaam en kunnen eenvoudig worden schoongemaakt met alcohol, bijvoorbeeld Isopropylalcohol. Neem wel de nodige voorzorgsmaatregelen zoals niet roken en vermeid contact met je ogen. De hardnekkige hars zal door de alcohol loslaten en oplossen. Gebruik eventueel een doekje om een beetje te poetsen. Vervolgens kan je het residu met warm water afspoelen. Daarna kan je het rustig laten drogen. Uiteindelijk is je metalen grinder weer zo goed als nieuw en weer klaar voor gebruik!

Welk schoonmaakmiddel gebruik je voor plastic grinders?

Grinde Clean Schoonmaakvloeistof

Gebruik bijvoorbeeld grinder clean, een reinigingsvloeistof zonder chemische bestandsdelen. Deze vloeistof is 100% Biologisch, bevat geen alcohol of oplosmiddelen en is PH neutraal. Dit schoonmaakmiddel kan je ook gebruiken voor alle materialen behalve hout. Gebruik geen alcohol voor het reinigen van plastic grinders. Alcohol kan het plastic aantasten waardoor de kleuren vervagen of de tanden minder scherp worden.

En houten grinders dan?

Gebruik heet water en een scherp metalen voorwerp. De grote stuken hars kan je verwijderen door een paperclip recht te buigen zodat je het puntje kunt gebruiken om de stukjes hars eruit te schrapen. Om er voor te zorgen dat de hars makkelijk los laat kan je het uiteinde van de paperclip verhitten met een aansteker, let wel op je vingers!

houten grinder

Voor het schoonmaken van houten pijpen worden vaak pijpragers gebruikt. Deze flexibele staafjes zijn ideaal voor het reinigen op moeilijk te bereiken plaatsen. Voor houten grinders kan je deze pijpragers ook gebruiken. Dip ze eventueel in wat isopropylalcohol zodat de hars op de metalen pinnen makkelijker los laat.

Zal het hout de alcohol niet absorberen?

Wat je kan doen is de grinder in de gootsteen schoonmaken en de alcohol er direct af spoelt met koud water.  Door het water en het houten materiaal koud te houden, wordt de kans op het absorberen van alcohol tot een minimum beperkt.

Geen zin om je plastic, metalen of houten grinder schoon te maken?  Dan kan je natuurlijk ook gewoon een nieuwe grinder kopen. Wanneer je een goedkoper grinder hebt is dit wellicht de beste optie, maar wanneer je in bezit bent van een luxe exclusieve grinder is het de moeite waard om hem te reinigen.